Skjortor i överblick

Skjortor – Basen i var mans garderob

Egentligen borde skjortor vara rätt enkelt, och det kan vara rätt enkelt, men samtidigt väldigt svårt och det kan vara lätt att förlora sig i detaljerna, för detaljer finns det gott om i en skjorta. Men låt oss ta en tur genom skjortdjungeln för att just du ska hitta rätt skjorta för rätt tillfälle. Den här artikeln kommer ge en överblick och första genomgång av skjortan, senare tänker jag också gå in mer på skjortans detaljer.

Eftersom alla skjortor med några få undantag tillverkas av tyg är det därför bra att börja vår vandring här. När det gäller tyg finns det två saker att tänka på, materialet och väven. Det sistnämnda kan verka vid första anblicken inte spela någon avgörande roll och på det stora hela stämmer det säkert men det finns saker i det som är värt att ta upp.

Bomull är det material som är vanligast när det gäller skjorttillverkning. Bomull ger ett lätt och luftigt tyg som också anses mjukt och behagligt mot huden. Det är också ett billigt material att framställa till skillnad från exempelvis ull och siden. Ett alternativ till bomull är linne som också det är ett förhållandevis billigt material som passar bra på sommaren då det andas bättre än bomull som kan bli ganska varmt. Nackdelen med linne är att det blir lätt skrynkligt, något som bomull lättare kan motstå. Bomull är också något mer formellt än linne.

Ett par linneskjortor gör sig väl i var mans sommargarderob. Även om de i Sverige kanske möjligtvis kan anses ha förhållandevis kort användningsområde är de ändå en god investering under de dagar då det faktiskt kan bli väldigt varmt i Sverige. En långärmad linneskjorta kommer också alltid passa bättre och vara mer formell än en kortärmad skjorta under en kavaj på sommaren.

Skjortor av olika slag

Idag är tre av de mest förekommande typerna av skjorttyg poplin, twill och oxford. Poplintyg är ett tätt vävt tyg där alla trådar är lika kraftiga. Det ger ett tyg som är mycket slätt och anses vara det mest exklusiva av de tre tygtyperna. Vanligtvis förekommer poplin i dyrare skjortor då det är ganska kostsamt att framställa. En fördel med poplintyg är att skjortorna blir lätta att stryka och skrynklar inte lika lätt. Twilltyg känns igen på dess diagonala mönster som är typiskt för tyget på grund av den metod som används för att väva tyget. Twilltyget är också betydligt kraftigare än poplin och har också en fördel att fläckar inte fäster lika lätt på tyget. Dessutom faller twilltyget bättre än den slätare poplinväven. Numera är det också ett av de mest vanligt förekommande tygerna inom skjorttillverkning. Vanligt Oxfordtyg är av de tre tygtyperna den som anses minst formell och används oftare till lite mer lediga skjortor, oftast med kragar som kan knäppas. Skjorttyget har en korgvävd struktur till skillnad från de andra som är vävda på andra sätt. Idag är däremot oxfordskjortor accepterade i nästan alla fall, bara i ett par undantag bör man kanske välja ett annan skjorttyg.

Skjortor i garderoben

I garderoben kan man mycket väl blanda, en eller ett par skjortor av poplintyg för lite mer finare tillfällen, twillskjortor passar utmärkt till de flesta tillfällen, vardag som festligare tillfällen och kan även för många ersätta poplinskjortorna. Ett par skjortor av Oxfordtyg för lite mer lediga tillfällen gör sig också mycket väl. Numera är det i praktiken sällan väldigt strikt när det gäller skjorttyget men att åtminstone ha ett par skjortor av twill och oxford gör att man alltid är beredd oavsett tillfälle.

Den vita skjortan är den mest klassiska och bör finnas i var mans garderob. Den passar till precis allt och kan kläs både upp och ner. Enkel att tvätta och tål fläckar väldigt väl i jämförelse med andra färger. Även den ljusblå skjortan är en mycket bra färg, traditionellt sett inte lika accepterad men i dagens läge är det ytterst få tillfällen där en ljusblå skjorta inte passar utan en vit krävs. Vit skjorta bör däremot alltid bäras tillsammans med mer högtidliga kläder som smoking och frack. Skjortor med olika mönster på har tidigare setts som mindre formella men kraven har sjunkit med åren. Men tumregeln är ändå att ju mindre och diskretare mönster desto mer formell anses skjortan vara.

Att bygga sin skjortsamling runt ett antal vita och eller ljusblå skjortor är en utmärkt grund. Sedan kan man om man vill bygga vidare med ett antal lätt mönstrade skjortor. Vill man vara lite mer djärv och gå mot mer mönstrade skjortor kan man förstås göra det också men det är inget jag rekommenderar om man vill bygga en liten enkel samling skjortor för alla tillfällen.

 

Lämna en kommentar