Skjortans krage och manschetter

Skjortan och dess detaljer

Skjortan är utan tvekan en del av stammen i mannens basgarderob. Från att ha varit närmast underkläder och inte tänkt att visas till tills idag där skjortor används på väldigt många olika sätt, en del stoppas in i byxorna helt eller delvis, andra ska inte stoppas in. Men mer om detta senare. Låt oss nu fokusera på två viktiga detaljer av skjortan, kragen och manschetten. Dessa två delar är viktiga för att avgöra skjortans tänka användningsområde och funktion.

Skjortans krage ramar in ansiktet.

 

Skjorta med ganska smal krage som knäpps, en så kallad button down krage.
Skjorta med ganska smal krage.

Skjortans krage fyller en centralt viktig funktion då den är tänkt att rama in personens huvud, ansikte och hals. Det finns ett flertal olika modeller och historiskt sett har ännu flera existerat, flera av dem är däremot idag utdaterade.

Idag är den nedvikta kragen den mest vanliga skjortkragen (turn down collar). En nervikt krage är helt enkelt en krage som viks ner runt halsen och kan antingen vara bred (spread collar), mellanbred (point collar) eller smal, då ofta med ett par knappar som håller fast kragsnibbarna.

Den breda nedvikta skjortkragen med ett långt avstånd mellan kragsnibbarna är en av de mest vanliga då de också passar de flesta ansiktstyper. Dels för att de kan ge en person med smalt ansikte verka något bredare och ett bredare ansikte att verka mer proportionerligt även om en sådan man också kan välja en något smalare krage om han vill få sitt ansikte att verka smalare.

En skjortkrage med något smalare avstånd där ett upp- och nervänt V kan ses mer tydligt är också en vanlig typ av krage som passar de flesta ansiktstyper. Medan en bred krage kan sträcka sig ungefär mellan tinningarna på bäraren är en mellanbred krage smalare. Den passar också bättre med något mindre slipsknutar. En för stor slipsknut kan se oproportionerlig ut tillsammans med den här typen av krage. Detta är också en egen personlig favorit när det gäller kragar.

Om kragsnibbarna sitter ännu tätare räknas de ofta som en smal krage. Genom åren har avståndet kraftigt minskat och ökat. Numera är kragarna något bredare då de passar fler typer av ansikten. Smalare kragar har ofta ett par knappar som antigen är synliga eller som sätts in i fållen under kragen. Traditionellt sett var dessa typer av kragar något mindre formella än de två tidigare nämnda men numera kan de bäras på nästan samma sätt. Kallas även ibland för Oxfordkragar. Uppkomsten till dessa typer av kragar sägs vara av hästpolospelare som beklagade sig över att deras kragar hela tiden flög upp i ansiktet när de spelade. För att lösa problemet satte man helt enkelt fast skjortkragarna med hjälp av knappar.

Det finns även flera andra varianter men dessa tre är de mest vanliga varianterna.

Skjortans manschetter i två olika varianter.

Idag är den mest vanliga typen den enkla manschetten. Den har vanligtvis en eller två knappar längst ut som kan knäppas beroende på tjockleken på handle

dubbelmanchett
Skjorta med dubbel manchett och manchettknappar

den samt en knapp något längre in. Syftet med knappen längre in är att kunna knäppa upp och kavla upp ärmarna på skjortan om det skulle behövas. Det blir helt enkelt enklare med en ytterligare knapp en bit upp. Skjortor med dessa typer av manschetter är idag de mest vanliga och passar till egentligen alla tillfällen förutom de mest formella.

En dubbelmantlat eller fransk manschett knäpps till skillnad från en enkel tubmanchett med hjälp av lösa manschettknappar. Dessa kan vara tillverkade av allt från enklare material i textil till mer exklusiva metaller och ädla stenar. Numera är dessa något mer ovanliga även om de förekommer och till mer uppklädda formella tillfällen kan de ibland passa bättre. Till smoking och frack bör dessa typer användas. En dubbelmantlat viks över sig själv och de båda delarna fästs tillsammans med manschettknappar. På finare mer exklusiva tubmanchetter finns också möjlighet att sätta fast manschettknappar ibland. Tänk på att alltid matcha eventuell metall i manchettknapparna med annan metall som smycken, knappar och spännen.

Manschetter är något mer användbara än dubbla manschetter då dessa ibland kan ses som allt för formella och passar egentligen bara med kostym eller möjligen tillsammans med en clubblazer. Till något mer enklare mindre formell klädsel rekommenderas tubmanchetter.

Lämna en kommentar