Så klär du dig rätt i sommar

Snart är sommaren här och för många innebär det en förändring i klädseln. Många väljer en ledigare och enklare stil än för andra årstider. Men det kan också leda till många enkla fel och ”misstag”. Det mesta går att undvika bara man tänker lite på detaljerna.

Välj rätt material

Linne är ett utmärkt material både för accessoarer och för plagg.
Linne är ett utmärkt material både för accessoarer och för plagg.

Det mest grundläggande är tyget, materialet. Sommaren är en tid då åtminstone jag gärna klär mig i linne istället för bomull. Varför? Jo därför att linne andas betydligt bättre och enklare än bomull, släpper genom fukt bättre och absorberar den inte lika enkelt som bomull. Linne känns också lite ledigare än bomull som kan bli rätt tjockt. Det som man däremot bör veta om linne är att det ganska enkelt skrynklar sig. Det är också något svårare att tvätta än bomull men inte lika avancerat som exempelvis ull.

Linne finns att tillgå i de flesta plagg som kan behövas för en välklädd man under sommaren, ljusa linnekostymer är en klassiker även om blåa toner också fungerar utmärkt. Linnebyxor och linneskjortor fungerar också utmärkt. Tänk bara på som vanligt att plagget ska sitta väl på kroppen och varken vara för löst eller för tajt. Det begränsar bara din rörlighet och kan göra att det bara ser fel ut. Accessoarer i linne kan också vara en snygg detalj.

Det finns förstås även tunnare bomullstyger som passar bra. Oxfordtyg exempelvis som är korgvävt är ett bra ledigt exempel. Om du håller upp plagget mot ljuset bör du kunna se genom det, då vet du att det är lagom tunt.

Att bära kortärmat

pikétröja
En pikétröja kan vara snygg och behaglig under sommaren.

Att bära kortärmat i sommar kan visserligen verka enkelt men för att få det att se riktigt bra ut finns det en viktig sak att tänka på, passformen. Passformen är alltid viktig när det gäller kläder och framförallt när det gäller att bära kortärmat.

En av de viktigaste passformarna är runt armarna där du inte vill ha för mycket mellanrum mellan armen och ärmen på skjortan, pikétröjan eller t-shirten. Den ska sitta så pass tajt som möjligt. Plagget bör också vara tillräckligt långt att det inte blir någon glipa mellan överdelen och underdelen när du böjer dig ner. Eftersom det räknas som ett underplagg bör det sitta åt ganska väl kring överkroppen men inte för tajt.

Välj gärna en ljus färg och undvik allt för mycket tryck och annat. Ljusblått, vitt, ljusgrå, och andra ljusa klara färger är oftast enkla att matcha och passar till det mesta. Har din skjorta en välvd nederkant bör den stoppas in, är däremot kanten rak ska den vara utanpå byxorna.

Kortärmade skjortor och pikétröjor ska aldrig bäras tillsammans med kavaj. Krävs det att du bär kavaj välj då en skjorta av linnetyg eller en tunnare bomullsskjorta och en ofodrad kavaj. Vill du inte bära kavaj men det blir lite kallt kan du alltid bära en tunn kofta. En tunn ofodrad tygjacka, exempelvis en jeansjacka är ett bra alternativ om tillfället tillåter.

Att bära kortbyxor

Chinos
Ett par chinos, här i khakifägade variant, den mest klassiska, men för den vågade finns även andra färger. Ett utmärkt mer klätt alternativ till kortbyxor under sommaren.

I stadsmiljö tycker jag inte att kortbyxor hör hemma. De har sin plats antingen som träningskläder eller om du åker ut på landet. Ska du däremot bära kortbyxor gäller ungefär samma regler som för överdelen. De får gärna vara något avsmalnande utan att vara för tajta eller lösa kring låren och bör sluta strax ovanför knäskålen. De bör vara enfärgade och precis som på överdelen föredrar jag ljusa enklare färger som beige, khaki, ljusgrått eller ljusblått. Välj ett par utan sidofickor och bär dem aldrig i stan. Jag rekommenderar ingen att någonsin bära trekvartsbyxor som slutar en bit upp på vaden.

Ett alternativ till kortbyxor särskilt under sommaren men som fungerar året runt är chinos. Särskilt tunnare chinos tycker jag är ett utmärkt alternativ till både jeans och kortbyxor under sommaren. Detta eftersom de andas bättre än jeans men är alltid mer uppklädda än kortbyxor och kan bäras tillsammans med allt från bara en t-shirt upp till en udda kavaj, skjorta och slips.

Lämna en kommentar