Rätt skjorta för rätt tillfälle

Konsten att välja rätt skjorta till rätt tillfälle.

Få plagg är lika viktiga som i en mans klädsel som skjortan. Skjortan är alltid basen i kostymen och fungerar eller kan fungera som basen till i stort sätt vilken annan klädsel som helst. Därför är det mycket viktigt att den blir rätt.

Skjortans Passform

Skjorta Carlton Premium
En skjorta av rak modell som passar en man som är något mer rak i kroppsformen.

En skjorta bör sitta åt ordentligt på överkroppen utan att vara för tajt men inte för löst. En man som har något smalare midja än bröstkorg kan därför med fördel välja en något mer slimmad modell medan en man med något rakare kroppsform bör välja en rakare modell. Skjortans knappar bör inte vara ansträngda när man står upp. Ärmen bör börja på samma punkt som mannens arm börjar från axeln.

Vanligtvis mäts skjortor i kragmått, alltså omkretsen på halsen. De flesta skjortor som säljs idag fabrikssydda är sydda för att passa en stor grupp köpare. Därför kan det vara bra att prova ett flertal olika fabrikat för att hitta en skjorta som passar just för den som ska bära den. Det är också möjligt att göra justeringar på en skjorta hos en skräddare. Förstås kan man också låta sy upp skjortor, antingen måttsydda eller skräddarsydda. Måttsydda skjortor kommer förstås alltid passa lite bättre men kan vara dyrare och helt skräddarsydda skjortor är förstås mycket dyrare.

Skjortor med lång ärm kommer alltid vara mer formella än skjortor med kort ärm. Skjortor med bröstfickor kommer också vara mer mindre formella än skjortor som är helt släta över bröstet.

 

Skjortans material

Skjorta Versatile Premium
Vita bomullsskjortor är alltid det mest formella valet vad gäller tyg och färg.

Bomull är det material som de flesta skjortor idag tillverkas av och det som rekommenderas. Skjortor av blandmaterial där bomullen har blandats med syntetmaterial förekommer och kan i vissa fall fungera men kommer alltid vara något mindre formella. Linneskjortor blir lätt skrynkliga men ett bra alternativ, om än mindre formellt på sommaren. Bomullstyget är vanligtvis av typerna poplin, twill eller oxford. Poplin är den mest formella av de tre och även den dyraste varianten. Ett mycket tätt tyg som ger en slät yta. Twilltyg karaktäriseras av det diagonala mönster som bildas i tyget. Inte lika exklusivt och formellt som poplintyg men ett mycket vanligt och idag i stort sätt lika accepterat tyg som poplin även för lite mer formella skjortor. Oxfordtyg finns i flera olika varianter, allt från väldigt formella till något mer lediga tyger som är de vanliga. Tyget är korgvävt och används i något mindre formella skjortor men är egentligen i praktiken lika accepterat som övriga material. Skjortor av Oxfordtyg kommer ofta med en krage som har knappar. Utöver dessa finns även fler material som flanell, chambray, jeans och liknande material som är vanliga på fritidsskjortor.     

 

Vilken skjorta passar till vilket tillfälle?

 

Vit skjorta av poplin- eller twilltyg?

Antagligen den mest formella skjortan i en mans garderob men som faktiskt kan bäras tillsammans med det mesta. Möjligen kan det se lite konstigt ut med väldigt slitna byxor och skor men utöver det ett utmärkt val.

Ljusblå skjorta av poplin- eller twilltyg?

Ett i stort sätt lika formellt och passande val som den vita skjortan. Ytterst få tillfällen kräver en vit skjorta där en ljusblå helt enkelt inte fungerar. En nackdel med den ljusblåa skjortan kan vara att svettfläckar syns något mer enkelt.

Vit eller ljusblå skjorta av oxfordtyg?

Mönstrad skjorta
En mönstrad skjorta är något mindre formell än en omönstrad skjorta. Ju kraftigare mönster desto mindre formell.

Ett något enklare mindre formellt val men i praktiken lika passande som de båda ovanstående. Kanske lite mer passande i affärsmässiga sammanhang än privata formella tillställningar som exempelvis bröllop, begravningar och liknande. Kan precis som de två ovanstående antingen enkelt kläs upp med kostym eller kläs ner tillsammans med bara ett par jeans och chinos.

Lätt mönstrad skjorta av något tyg?

Ju mindre diskretare mönster desto mer formell räknas skjortan. Skjortor med ett lätt randigt eller rutmönster som inte är överväldigande kan ibland ge ytterligare en liten personlig touch till en klädsel men som inte passar i de mest formella sammanhangen, åtminstone inte privata. I affärsmässiga sammanhang kan det fungera lite bättre. Tänk alltid på att eftersom skjortan är det som är närmast kroppen bör mönstret alltid vara antingen det största eller minsta, alltså kostymer och eller andra plagg bör antingen vara mer eller mindre mönstrade.

Kraftigt mönstrade eller färgade skjortor av något ledigare tyg?

Dessa skjortor får räknas som fritidsskjortor. Hit räknas exempelvis flanellskjortor, jeansskjortor, chambrayskjortor och liknande skjortor. Dessa skjortor bör helst inte bäras tillsammans med kostym. En del skjortor kan i undantagsfall bäras tillsammans med en udda kavaj, exempelvis chambrayskjortor eller mer kraftigt färgade skjortor. Vissa enfärgade skjortor kan bäras med något mindre formella kostymer men detta bör helst undvikas.  

Lämna en kommentar