Rätt kavaj för rätt tillfälle

En kavaj för varje tillfälle

Kavajen är något av mannens universalplagg. En tidlös klassiker med en lång historia bakom sig som med tiden varit mer eller mindre populär. Men kavajen förtjänar alltid sin plats i var mans garderob och är ett av de mest användbara plaggen man kan äga.

Det finns mycket att säga om kavajer, men den kanske mest grundläggande är vad är en kavaj? Plagget har sin ursprung först i olika knälånga rockar, antingen frock eller förmiddagsrock som män bar på 17- och 1800-talet. Det var ur dessa plagg i slutet på 1800-talet och i början på 1900-talet som den moderna kavajen växte fram. Kavajen idag var från början ansedd som ett väldigt ledigt plagg men som kom att bli allt mer formell med tiden.

Idag kan man i väldigt stora drag tala om två eller tre olika typer av kavajer. Men det finns också några ytterligare varianter på dessa.

Kostymkavajen

Kostymkavaj
Mörkgrå kostymkavaj, enkelknäppt med två knappar, en tidlös klassiker i var mans garderob.

Kostymkavajen är antagligen den mest vanliga och något som bör finnas i var mans garderob som en del hans kostym. Vanliga färger är mörk grå, mörk blå eller svart. Dessa kavajer är oftast något mer figursydda än andra varianter då syftet är att framhäva typiska maskulina drag som breda kraftiga axlar, bröstkorg och avsmalnade midja. Kavajen är av samma tyg som den tillhörande byxan och eventuell väst. Numera är den enkelknäppta kostymkavajen den vanligaste även om dubbelknäppta kostymkavajer förekommer. Kostymkavajen har normalt två knappar men bara den översta bör knäppas. Detta har estetiska och historiska skäl. En enkel förklaring är att kavajen är sydd på ett sådant sätt att den får ett bättre fall i tyget, det vill säga den ligger snyggare mot kroppen. Har man en kavaj med tre knappar bör alltid den mittersta knäppas och den övre kan knäppas. Det går att bära en kostymkavaj utan tillhörande byxor men det är något som jag personligen avråder från. Risken finns alltid att en olycka inträffar, kavajen skadas och därför blir kostymen obrukbar. Smokingkavajer och frackkavajer är mer formella varianter på kostymkavajen och dessa ska förstås alltid enbart bäras som en del av en smoking eller frack, inga undantag.

Club blazern

Club blazer
Club blazer, ett utmärkt alternativ till kostymkavaj när den kan kännas för uppklädd.

Club blazern är en kavaj av något mer formellare snitt men som saknar tillhörande byxor. Plagget sägs ha en marin historia och är vanligtvis marinblå i färgen. Andra utmärkande drag för club blazern är mässingsknapparna som finns med på en club blazer av bättre kvalité. Precis som kostymkavajen kommer club blazern antingen som dubbelknäppt eller enkelknäppt. Club blazern passar bra när en kostym kan kännas för formellt men där man ändå vill eller bör vara uppklädd. Absolut bäst gör den sig sommartid i marina miljöer men kan bäras året om. Ett klassiskt sätt att bära den är tillsammans med ett par beiga eller khakifärgade byxor, vit skjorta, gärna en plastrong eller scarf runt halsen. Den passar också mycket bra med en polotröja i kallare väder. Självklart passar den också bra att bära med slips eller fluga. Grå byxor fungerar förstås mycket väl tillsammans med den. Passformen på en club blazer kan vara något ledigare än en kostymkavaj då man kan bära en tunn tröja under den om vädret är sådant. Men den bör inte heller vara allt för luftig.

Udda kavaj

Udda kavaj
Udda kavaj, ett plagg som fungerar till det mesta i var mans garderob

Den udda kavajen eller sportkavajen är antagligen den kavaj som av de tre är mest användbar. En udda kavaj är precis vad det låter som, en kavaj som är udda, som saknar tillhörande byxor eller andra plagg. Dessutom är den också förekommande i andra färger och med mer mönster än både kostymkavajer och club blazers. När det gäller färger är brun, blå och grå de mest vanliga och även de som passar till det mesta. En viktig detalj att tänka på är att den udda kavajen och byxans färg inte bör vara för lika då man vill undvika att det ska se ut som om man bär en kostym. Fördelen med en udda kavaj är att den kan bäras med allt från jeans till mer formella tygbyxor. Den udda kavajen får gärna vara lite grövre i tyget och behöver inte ha samma kroppsnära passform som en kostymkavaj. Detta då den med fördel kan bäras med en tröja under. Den udda kavajen gör sig väl i var mans garderob då den kan användas nästan jämt. När det gäller val av färg föredrar jag nästan alltid antingen blå eller brun även om grå också fungerar mycket väl. Efter kostymkavajen tycker jag att en udda kavaj hör hemma i var mans garderob och därefter om han ofta bär kavaj kan en club blazer vara en bra investering.

Lämna en kommentar