Rätt byxor till rätt tillfälle

Konsten att välj rätt byxor

Även om byxorna på ett sätt kan ses som en ganska obetydlig del av en klädsel, deras enda syfte är egentligen att föra blicken uppåt mot överkroppen och ansiktet har de de just på grund av detta en mycket viktig uppgift. Men det finns byxor och det finns byxor. Dessa olika typer kan vara bra att känna till, alla med sina för och nackdelar.

Kostymbyxor

PAULIE FANCY DRESSED WOOL KOSTYMBYXA
Kostymbyxor

Kostymbyxor är nästan uteslutande en del av en hel kostym. Eftersom de är en del av en kostym är de också de mest formella byxorna. Det innebär att det finns en kavaj av samma tyg som byxorna. Kostymbyxor har vanligtvis pressveck och kan hållas uppe på olika sätt, bland annat med bälte vilket är det vanligaste men också hängslen eller strappar som kan justera byxorna förekommer. Kostymbyxor bör användas tillsammans med den tillhörande kavajen men är något mer förlåtande att använda även utan kavaj. Vet man med sig att man kommer använda byxorna mer än kavajen kan det vara bra att köpa ett par extra byxor. Skulle en olycka ske med byxorna är inte hela kostymen förstörd.

Udda byxor

Stanton Flanellbyxa
Udda byxor

Jag väljer här att benämna udda byxor som den typ av byxor som är gjorda av ull eller en ullmix på samma sätt som en kostym. Men till skillnad från en kostymbyxa saknar dessa precis som en udda kavaj en tillhörande kavaj av samma tyg. Det gör dem däremot utmärkta att använda tillsammans med en udda kavaj. Särskilt grå ull flanell byxor är en klassisk byxa som passar till det mesta inom kläder förrutom möjligen grå kavajer. Det kan göra att man ser ut att bära en kostym. Udda byxor är också något mer praktiska än kostymbyxor då de kan kläs både upp och ner beroende på tillfälle. De kan kläs med allt från bara en t-shirt och upp till en club blazer, skjorta och slips utan problem. Ett par udda byxor har mycket väl sin plats i var mans garderob.

Chinos

Shelby Cotton Chino
Chinos

Chinos är en semi-formell byxa som egentligen mer hamnar på den informella än formella delen avskalan. Dessa klassiska tygbyxor är ett utmärkt bra val särskilt sommartid. De kan ganska enkelt kläs upp eller ner men är inte lika universella som udda byxor. Praktiskt sett idag fungerar de nästan lika väl. Att bära chinos tillsammans med exempelvis vit skjorta och slips fungerar i de flesta sammanhang. Men ett par udda byxor kommer alltid se lite bättre ut. Den mest klassiska färgen på chinos är khaki eller en ljusbrun färg som också är en typ av tyg. Dessa är också den mest användbara färgen. Andra färger som exempelvis grått, blått och brunt är också användbara färger. För mer vågade personer finns förstås även andra färger att tillgå som man kan om man vill pröva.

Jeans

LUKE BLUE CAUSE JEANS
Jeans

Ett par jeans finns i var mans garderob vill jag påstå. Åtminstone de absolut flesta. Jeans som från början ansågs vara ett ganska enkelt plagg menat för hårt arbete i krävande miljöer finns idag i alla sammanhang. Ett året runt plagg som möjligen kan bli lite för varmt på sommaren. Eftersom jeans numera är accepterade i stort sätt överallt kan de kläs både upp och ner. I mer formella sammanhang bör man kanske fundera ett extra varv innan man tar på sig jeans men för det mesta går det. Att bära jeans med slips går men bör göras med viss försiktighet. Välj då en slips av exemplvis bomull, ull eller linne istället för silke som kan bli för formellt. Jeansen bör helst ha ganska hög midja och sitta för att passa din kroppsform. Mörkare blå jeans som inte är synligt tvättade är också alltid mer formella än ljust tvättade jeans.

Lämna en kommentar