Konsten att bygga en slipssamling

Det officiella rekordet på antal ägda slipsar i en slipssamling sägs vara någonstans runt 16 000, även om det finns andra som säger sig äga betydligt fler. Att samla slipsar kallas grabatologi (grabatology).

Naturligtvis är det fullt möjligt att äga allt från noll till oändligt antal slipsar. Men genom livet kan det komma tillfällen då en slips är något som en man kan tänkas behöva av olika orsaker, framförallt formella sammanhang som mer eller mindre kräver en slips. Dessa tillfällen blir allt mer ovanliga men de förekommer, bröllop, begravningar, olika högtidsdagar är alla tillfällen som kan kräva en slips.

Välja rätt slips

Då kommer förstås frågan vilken slips man ska välja? För att svara på den frågan kan man dels se på materialet i slipsen, dess design, dess form och även storlek. Slipsar görs idag antingen vanligtvis antingen i siden, ull, bomull eller polyester. Det finns förstås också blandningar däremellan. Siden är det som är dyrast men också mest formellt och praktiskt brukbart, sedan kommer ull, bomull och polyester i den ordningen. För de allra flesta räcker det gott och väl med ett par sidenslipsar bara, dessa kommer mer än väl kunna täcka in basbehovet och fungera i alla de fall en slips kan behövas. Ull och bomull är betydligt mindre formella men kan med fördel användas för att öka även en något mindre formell klädsel något.

Slipsar har genom åren varierat ganska mycket i längd och bredd, allt från decimeterbreda slipsar till smala slipsar på bara några centimeter. Längden har också varierat något över åren. Idag bör en slips gå mellan skjortans krage ner till att spetsen pekar på knappen i gylfen med någon centimeter uppåt eller neråt. Slipsens bredd bör vara någonstans runt 7,5 till 8 centimeter bred. En bra tumregel brukar vara att slipsen ska vara lika bred på den bredaste punkten som dina kavajslag är breda. Män med större kroppshydda kan med fördel välja bredare slipsar för proportionen medans smalare män med fördel kan välja något smalare slipsar.

Rätt slipsar till samlingen

När det gäller sedan att bygga sin slipssamling rekommenderas alltid att börja enfärgat om en man enbart använder slipsarna till lite mer formella tillställningar. Mörka färger är alltid mer formella än ljusa och blått, rött, grönt, brunt är fyra toner som passar till egentligen allt. Till begravningar bör en man välja en vit slips om han är närstående till den avlidne eller svart slips. Med en mörkblå eller lila om man känner sig något mer vågad, en mörkröd, en mörkgrön och en mörkbrun slips kommer en man klara sig en hel livstid. Lägg till en vit och eller svart för begravningar räcker det mer än tillräckligt för alla behov.

Randiga och prickiga slipsar är det som efter enfärgade är mest användbart. Ju större och kraftigare mönster desto mindre formell är slipsen. Tänk också på att inte matcha mönstret på skjorta eller kavaj, detta gäller framförallt randiga slipsar. En randig slips går till en randig skjorta eller kavaj men mönstret måste skilja sig markant åt. Fortfarande är det enklast att utgå från basfärger som mörkare toner av blått, rött, grönt eller brunt. Dessa färger kan förstås också blandas i slipsarna. Både en enkelt randig slips eller en prickig slips med mindre prickar kan göra sig väl i en samling och passar i de flesta sammanhang utom de mest formella.

Foulard kallas ett mönster där en symbol eller något återkommer på slipsen, antingen i större eller mindre skala. Ju mindre och enklare mönster desto mer formell är slipsen. Dessa slipsar rekommenderas vid något mindre formella tillfällen men kan om mönstret är diskret faktiskt lyfta en ganska sober klädsel i övrigt och ge den lite extra. Vad som är viktigt att komma ihåg är att aldrig matcha slips och näsduk i samma färg. En slips med ett enkelt mindre foulardmönster kan passa till de flesta tillfällen och lätta upp en klädsel om tillfället inte är för formellt.

Paisleymönster ligger någonstans här också när det gäller formalitet. Själv gillar jag paisley mönster och använder det gärna när jag kan. Liksom foulard är paisleymönster något som passar bättre vid mindre formella sammanhang men ändå accepterat både i affärsmässiga och vid mer festliga tillställningar. Möjligen fungerar foulardmönstret något bättre i affärsmässiga sammanhang men båda är ändå accepterade.

Tartanmönster har mycket skotska anknytningar och mindre formellt än både Paisley och Foulard. Ett ibland trevligt mönster som gör att slipsen kan sticka ut något men kanske inte ett mönster som rekommenderas att börja med. Det kan också skapa förvecklingar i samband med folk från Skottland. Dessa slipsar kan vara snygga men samtidigt kan de lätt ta överhanden, dessutom är de ganska informella. Själv har jag ett par men dessa är inga jag ofta använder. Däremot kan de användas särskilt på hösten om de kommer i kraftigare dovare färger.

Slipsar som får betecknas som roliga eller med skojiga lekfulla mönster är egentligen inget att rekommendera. Dessa har få användningsområden och även om de kan finnas i en mans samling är det inget jag rekommenderar. Bättre att börja med andra typer av slipsar helt enkelt. Ska förstås undvikas i alla formella sammanhang.

Lämna en kommentar