Kläderna i var mans garderob

Det finns en del plagg som bör finnas i var mans garderob, en bra basgarderob som gör det enkelt att bygga vidare från och skapa sin egen personlighet. En bra basgarderob sparar också både pengar, tid och utrymme då man inte behöver ägna tid åt att hitta perfekt matchande kläder utan kan nästan blind gå in i sin garderob, ta vad man behöver och veta att det kommer matcha.

Nedan följer ett förslag på en bra basgarderob som sedan kan byggas vidare på olika sätt. Den här garderoben passar för de flesta mer lediga till mer uppklädda tillfällen i åldern allt från tonåren och uppåt. Plaggen är klassiker som har hållit i många år och som kommer hålla i många år till.

Utifrån eget tycke och smak går det förstås att komplettera garderoben ytterligare med andra plagg eller att byta ut något enstaka plagg.

Kostymen

En mörk kostym är en av grundpelarna i var mans garderob, antingen en mörkblå eller mörkgrå är de två färgerna som fungerar bäst, de går att matcha med i stort sätt allt och kommer fungera i alla lägen där en kostym behövs. Att dessutom alltid ha en kostym hängades i garderoben gör att när du väl behöver den behöver du inte rusa iväg och köpa en och kanske göra en dålig affär. Svarta kostymer är idag mycket vanliga. Nackdelen med dem är att de kan kännas för formella och dessutom kan kontrasten mot vissa personers hy bli allt för stor.

Jeans

Få plagg är lika universella som jeans, kan bäras tillsammans med allt från bara en t-shirt och upp till en udda kavaj eller club blazer till och med. Minst ett par mörka hela jeans är något som bör finnas i var mans garderob. För att passa bäst bör de ha en ganska hög midja och inte vara för smala i benen. De ska samtidigt inte sitta för löst. Ju kraftigare färg jeansen har desto mer kan de användas. Precis som på kostymer är svart en svår färg, den klassiska mörka indigoblå färgen är den bästa.

 

Jeans
Ett par blåa jeans med avsmalnade ben som inte är för tajta och något högre midja i en mörk tvätt.

Vita skjortor

Liksom jeansen är de vita skjortorna ett universal plagg som alltid bör finnas i en garderob. Kan bäras med allt från kostym ner till bara ett par jeans. Krage och övriga varianter är upp till personligt tyckte och smak men med ett par vita skjortor i garderoben kommer man alltid vara säker på att man har något att sätta på sig. Ljusblå skjortor är också ett bra alternativ. Jag brukar rekommendera att ha minst tre vita skjortor, en att ha på sig, en att hänga in garderoben och en för tvätten. Använd gärna skjortor med kraglattor som håller kragarna upp betydligt snyggare.

Ulltröjor

En tunn ulltröja, gärna i merinoull är något av det mest användbara en man kan ha i sin garderob, särskilt på våren, hösten och vintern när det är något kyligare ute. Kan bäras förstås bara som den är tillsammans med en t-shirt under, eller tillsammans med en skjorta under eller med t-shirt och kavaj över eller kavaj och skjorta. Sedan är det enkelt att bara hänga ut den på vädring när man har använt den. Grå, blå och bruna är som vanligt tre bra standardfärger som kommer att fungera till det mesta övrigt i din garderob. Tillsammans med en vit skjorta och slips är det ett utmärkt ledigt alternativ till kavaj. Ulltröjor kan bytas ut mot tunna motsvarande bomullströjor men dessa kommer inte vara lika klädda.

Merinoulltröja
Merinoulltröja i exempelvis brunt, grått eller blått passar till det mesta och är väldigt lätt att sköta om. Ett av gardeobens mest användbara plagg.

Chinos

Tillsammans med jeans är chinos ett av de mest användbara byxorna i en garderob, ett året runt plagg som dels kan bäras enkelt bara i beige eller gråa. För den som är lite mer vågad finns förstås andra lite mer vågade färger att tillgå. Kan bäras enkelt tillsammans bara med en t-shirt, eller lägg till en skjorta, tröja eller kavaj. Möjligheterna är i det närmaste oändliga. Även om chinos för mig är mer av ett sommarplagg kan de bäras året om.

Chinos
Ett par chinos, här i khakifägade variant, den mest klassiska, men för den vågade finns även andra färger. Men den khakifärgade är ändå kanske den mest lämpade för det första paret.

Udda kavaj / Club blazer

Det finns tillfällen som kräver en viss formalitet i klädsel men där kostym inte är nödvändigt, då kan en udda kavaj eller club blazer för den som är lite mer vågad vara utmärkt. Kan bäras till det mesta, allt från chinos och jeans upp till mer dressade byxor, med en skjorta under, polotröja, eller en tunnare tröja. På våren, sommaren och den tidiga hösten är den också ett utmärkt alternativ till en jacka, gärna med en tröja mellan kavajen och skjortan.

Udda kavaj
Udda kavaj, ett plagg som fungerar till det mesta i var mans garderob. Kan kläs både upp och ner beroende på tillfälle.

Skinnjacka / jeansjacka

En skinnjacka eller jeansjacka är ett utmärkt ledigt plagg som bör finnas i var mans garderob, en utmärkt tidlös höst och vårjacka som fungerar till det mesta utom möjligen kostym. Vad man väljer är mycket upp till eget tyckte och smak. En viktig sak att tänka på är att aldrig ha en jeansjacka och jeansbyxor i exakt samma färg då det kan se för tillgjort ut. Dessutom bör läder alltid matcha läder i färg. Har man exempelvis en brun skinnjacka bör man bära bruna skinnskor till detta. Färgen behöver inte vara exakt likadan men åtminstone likartad.

Skinnjacka
Skinnjackan är en äkta klassiker i var mans garderob och en riktigt bra kan hålla en hel livstid.

Lämna en kommentar