Hur kostymen bör sitta?

Hur du får en kostym att verkligen sitta rätt

En kostym med god passform är tänkt att framhäva mannens maskulina drag som kraftiga breda axlar och bröstkorg, avsmalnande midja, något kraftigare höfter, smala ben och få honom att helt enkelt framstå som mer attraktiv. Problemet idag är att de flesta kostymer som köps och används tillverkas utifrån förutbestämda mallar över ”standardmodeller” för att passa många olika kroppstyper på en gång. Men alla ser inte likadana ut. För att få en kostym att framhäva mannen på bästa sätt finns det däremot några saker att tänka på.

Kostymen i axlarna och ärmarna.

Axlarna är ett av de viktigaste partierna att få en god passform i. Detta eftersom att i efterhand göra justeringar hos en skräddare i axelpartiet kan vara mycket komplicerat och dyrt. Grundregeln är att axeln på kostymen där den går över i ärmen bör sluta där den naturliga axeln går över i armen. En man med något mindre uppbyggda axlar som sluttar något kan med fördel välja en kavaj där axlarna är mer uppbyggda. Däremot en man som redan har kraftiga axlar kan välja en kavaj med något mindre uppbyggda axlar för att det inte ska se för stort ut. Ärmhålet är också viktigt att det inte är fö stort. Ett ärmhål som är för stort kommer faktiskt leda till mindre rörlighet än ett ärmhål som är mindre. Kavajens ärmar bör vara ungefär 2-3 centimeter kortare än skjortans ärm och sluta strax ovanför handleden. Att förkorta är en ärm en mycket vanlig justering på kostymer som köps direkt i butik och kan vanligtvis göras av butiken direkt eller lämnas till en skräddare mot en mindre kostnad.

Kostymens framsida

Kostymens framsida
Kostymens framsida

Framsidan på kostymen och kavajen bör ligga platt mot bröstet och inte bukta. Men det ska inte heller vara för smalt för att man inte ska kunna sticka in en knuten näve. När den översta knappen knäpps ska det inte synas ett kryss i tyget. Det kan vara ett tecken på att kavajen är för liten i midjan. Det bör och andra sidan inte heller vara på det sättet att det känns för löst. Slagens längd bör gå ungefär i höjd med bröstkorgens nederkant. En längre man kan om han vill välja slag som är något kortare om han vill förminska sin uppenbara längd något. Han kan också om han vill välja en kostym med tre knappar och välja att knäppa antingen bara den mittersta eller både den mittersta och den översta. Längden på en kostymkavaj bör vara sådan att när man står rakt ska man kunna greppa runt nederkanten på kostymen med fingertopparna.

Kostymens baksida

Liksom framsidan på kostymen bör också baksidan ligga platt mot kroppen utan att det ska bli för mycket veck i den. En kostym som är för stor kan sys in något i ryggen även om detta är ett något komplicerat arbete. På baksidan har också en kostym oftast en eller två slitsar, antingen mitt på ryggen om det är en eller utåt sidorna. En kostymkavaj med två slitsar är visserligen något dyrare att framställa men den varianten som passar för de flesta kroppsformer. Detta då fallet, hur kostymen ligger mot kroppen blir snyggare. Smalare män kan bära kostymer med enkel slits men bör då undvika att stoppa händerna i byxorna då detta kan göra att kostymen faller mindre väl.

Kostymens byxor.

Kostymbyxor
Kostymbyxor

Kostymens byxor har som främsta uppgift att utan motstånd föra blicken nerifrån och uppåt mot torso och ansikte. Kostymbyxor bör sitta på midjan i höjd strax under naveln. För att formen inte ska störas allt för mycket bör fickorna inte överbelastas med föremål. Pressveck på byxorna skapar vertikala linjer som kan hjälpa till att smalna av figuren. Något mer rundlagda män kan med fördel välja att bära hängslen istället för bälten till byxorna då detta kommer hålla dem uppe bättre. Byxorna bör också sluta i höjd med plösen på skon och falla över den utan att strumporna syns när man står upp. Byxorna ska inte heller vecka sig för mycket kring skrev eller på baksidan, detta kan göra att byxorna är för små. En vanlig justering på kostymbyxor som säljs i butik är att de är för långa för den som bär dem, detta är däremot en mycket enkel justering som vissa butiker erbjuder att göra utan extra kostnad.

Kostymens passform sammanfattning

Ska man ha någonslags prioriteringsordning över passformen på kostymen bör det vara att axlarna ska prioriteras först, sedan midjan, därefter längden på kavajen, ärmarna och slutligen byxorna. Byxor som är något för stora kan också tas in något i midjan. Detta är en hyfsat enkel justering däremot kan det inte göras allt för mycket utan att det ska se dumt ut.

Lämna en kommentar