Hel Windsorknut, slipsknutarnas okrönte konung

Hel Windsorknut är av de tre standard-knutarna Four-in-a-hand, Halv Windsor och Hel Windsor den största och kanske mest komplicerade knuten, men också en av de mest klassiska och en väldigt användbar slipsknut.

Slipsknuten har kungliga anor då det sägs att den skapades av den brittiske kungen George den femte, far till Edward den åttonde som efter sin abdikering blev hertig av Windsor och en ikon inom manligt mode och en förebild än idag. Anledningen till slipsknuten var att hertigen önskade en bredare och kraftigare slipsknut än den då vanliga Four-in-a-handknuten.

Eftersom en hel Windsorknut är en kraftig stor knut kommer den också vara något mer uppseendeväckande än sina något mindre bröder. Den passar därför bra om du verkligen vill att din slipsknut ska vara märkbar och synas. Det gör att generellt sett passar knuten kanske något bättre för slipsar som är enfärgade eller som endast har enklare mönster. Allt för kraftigt mönstrade slipsar kan bli allt för uppseendeväckande med en hel Windsorknut.

Vilken krage passar till en hel Windsorknut?

En hel Windsorknut passar bra tillsammans med en skjorta som har en bred krage. Detta blir mest proportionerligt.
En hel Windsorknut passar bra tillsammans med en skjorta som har en bred krage. Detta blir mest proportionerligt.

Till en hel Windsorknut passar en bred krage bäst. Liksom med de andra knutarna vill du skapa balans och proportion mellan kragen och slipsknuten. Med en mindre smalare krage finns det risk för att knuten kan svälla över och det kommer helt enkelt inte se proportionerligt ut. Det är viktigt att det finns tillräckligt med luft mellan kragsnibbarna och slipsknuten.

Eftersom breda kragar idag är vanliga bland skjortor gör det att slipsknuten passar väldigt bra till många olika skjorttyper. En hel Windsor kan också med fördel användas på längre slipsar i fall du önskar en något kortare längd på din slips. Tänk på att i första hand anpassa din slips efter din längd men ibland kan du behöva anpassa slipsen till din längd då kan en hel-Windsorknut vara bra att ta till. Som vanligt ska spetsen på slipsen sluta i höjd med knappen på din gylf för korrekt längd.

Hur knyter jag en hel Windsorknut?

Att knyta en hel Windsorknut kan verka svårt men det handlar egentligen bara om ett antal moment som ska göras i rätt ordning. Var inte heller rädd för att misslyckas och börja om igen.

Placera som vanligt slipsen runt halsen med ovansidan upp och den kraftiga längre delen på din vänstra sida och den smalare kortare på den högra sidan. Som vanligt är en bra tumregel att du ska ha en handbredd ungefär mellan byxlinningen och nederdelen på den smalare delen på slipsen, men prova dig fram.

Ta tag i båda ändarna av slipsen och korsa den kraftigare längre delen över den smalare.

För sedan den längre kraftigare delen upp bakom den smalare delen och runt, dra åt lagom mycket.

Sedan tar du återigen den kraftigare delen av slipsen, drar den något åt vänster och drar den ett varv runt den kraftigare delen ovanför den påbörjade knuten på samma sätt som du gjorde med den smalare delen så att du får två likadana loopar.

I nästa steg drar du den kraftigare delen av slipsen ett halvt varv runt knuten, upp på baksidan och ner genom den ögla som nu har bildats. Justera sedan längden efter behag.

Tänk på att slipsens spets ska peka ungefär på den översta gylf-knappen. Om det är någon centimeter åt något håll gör inte så mycket. En slips som är mycket för längre eller kortare kommer se mindre bra ut.

Mode på nätet har ett flertal slipsar som passar utmärkt tillsammans med hel Windsorknut.

Lämna en kommentar