Hängslen något att hänga upp sig på

Hängslen har burits av män i nästan två hundra år och var under de första hundra åren vanligare än bälten. Kanske är det dags att återinföra hängslena på allvar igen?

Syftet med hängslen är förstås enkelt, med hjälp av tyg eller läderremmar hålla uppe byxorna vid midjan och dra remmarna över axlarna. Eftersom byxorna i under mitten på 1800-talet fram tills i början på 1900-talet ofta satt ganska högt upp på männen i midjan blev bälten opraktiska och var dessutom ganska ovanliga. Det var egentligen inte förrän efter första världskrigets slut som män började bära bälten och det skulle faktiskt dröja tills efter andra världskriget då bälten helt tog över, åtminstone i USA medans det fortfarande var mer vanligt med hängslen i Storbritannien.

Länge sågs hängslen som underkläder och skulle därför inte synas. Därför bars de oftast under västar eller andra plagg som bars under kavajerna. Men med tiden kom detta att förändras då männen slutade använda västar under kavajen och kostymerna blev tvådelade. Att bära hängslen tillsammans med bälten ses fortfarande som ett stilbrott, helt enkelt för att det blir för mycket. Till smoking eller frack bör alltid hängslen användas och där ska man helt avstå bälte. Personligen tycker jag att hängslen passar något bättre över lag till en tredelad kostym men det är mest för att det är det mest klassiska.

Hängslena satt från början fastsatta med hjälp av insydda knappar i byxorna och det är fortfarande den mest formella varianten. Idag är däremot de flesta hängslen som säljs försedda med små clips i antingen metall eller plast. Bredare hängslen anses också vara något mer formella än smalare. Den vanligaste varianten av hängslen idag är den Y-formade varianten som har en eller två spännen som sitter tätt ihop på baksidan sedan två remmar som går över axlarna och bröstet. Precis som för allt annat är alltid enfärgat mer formellt än mönstrat.

Bära hängslen eller bälte

Hängslen
Hängslen med knappar är den mest klassiska och mest formella varianten. Knäpps med knappar på insidan av byxlinningen.

Att bära hängslen kan ofta vara en fördel för många män. Hängslen gör att byxorna kan bäras högre upp på midjan och byxorna kan både sitta bättre och få ett bättre fall. För män som har en något rundare midja kan detta vara till en stor fördel. Även för män som är kortare kan hängslen vara till hjälp då de skapar vertikala linjer vilket kan få mannen att se längre ut. Möjligen är de enda som bör undvika hängslen långa smala män. Dessa bör välja bälten vilket kan göra att de ”bryts” av mer och inte upplevs som lika långa, men det är förstås en fråga om tyckte och smak. Hängslen ska helst bäras något löst också och inte sitta lika hårt åt som bälten. När det gäller färgval är det inte lika strikt som kombinationen bälte och skor som helst bör vara av samma färg. Men som alltid ju mer enfärgat desto mer enkelt att matcha och mer formellt.

Själv bär jag hängslen för att jag tycker det är en trevlig och rolig detalj, det sticker ut lite, sedan är det också något klassiskt. För mig passar det också bättre, även om jag ärligt talat är varken för kraftig eller smal men däremot något kortare än genomsnittet kanske det gör mig lite visuellt längre. Men jag tycker också som sagt att det får mina byxor att sitta uppe bättre då jag föredrar byxor med något högre midja. Däremot bär jag inte hängslen tillsammans med jeans vilket jag inte tycker passar och jag är tvådelad när det gäller chinos. Ibland gör jag det men oftast avstår jag.

Mode på nätet erbjuder flera olika typer av hängslen för olika tillfällen.

Lämna en kommentar