Halv Windsorknut, slipsknutarnas mellanmjölk

Halv Windsorknut är precis som namnet antyder en halv av en hel Windsorknut, en av de mest om inte den mest klassiska slipsknuten. Dessutom är den en av de mest användbara.

Fördelen med en halv Windsorknut mot en hel Windsorknut eller en Four-in-a-handknut är att den hamnar vanligtvis i ett mellanläge vad gäller storlek. Det gör att den lättare kan anpassas beroende på slipsens tjocklek, längd och bredd. Slipsknuten passar bäst med mellanstora slipsar vad gäller längd, bredd och tjocklek. Väldigt smala slipsar kan se fel ut med en halv Windsorknut medan väldigt tjocka slipsar gör att man kan få en väldigt stor slipsknut. En bra tumregel kan vara att slipsknuten inte ska vara liten nog för att det ska se ut som kragen sväljer den hel men inte stor nog att den svämmar över kragen. Slipsknuten bör täcka från ena sidan kragen till den andra.

 

Halv Windsorknut till rätt krage

Slipsknuten kan också användas med något flera olika kragar än både den mindre Four-in-a-hand knuten samt den större hel Windsorknut. Bäst kanske slipsknuten passar med medelstora normal kragar men kan även användas tillsammans med Oxfordkrage om de inte är allt för smala. Om kragen är väldigt vid eller bred rekommenderas inte en halv Windsorknut. Det kan lätt se oproportionerligt ut och få formen av ett T under halsen vilket du vill undvika. Slipsknutens syfte är att fungera som en del av ramen som ramar in ditt huvud och ansikte. Därför vill du ha något som kan föra blicken uppåt utan att uppehålla den på samma punkt.

Hur du knyter en halv Windsorknut

Halv Windsorknut slipsknutarnas mellanmjölk
En halv-Windsorknut passar bra tillsammans med exempelvis en Oxfordkrage

För knyta en halv Windsorknut gör du så här: Lägg den kraftigare delen av över den smalare och trä den upp bakom och runt den smalare delen på slipsen. Det är detta som egentligen skiljer slipsknuten från en Four-in-a-handknut. Här ligger också skillnaden mellan en halv och en hel Windsorknut. På en hel-Windsorknut trä du slipsen runt ett varv på den andra kraftigare delen av slipsen också för att få en något kraftigare tjockare slipsknut. I nästa steg gör du precis som med Four-in-a-handknuten att du drar den kraftigare slipen ett varv runt den smalare delen, upp genom baksidan av slipsen och ner genom öglan på framsidan. Sedan rättar du till slipsen efter behag. Eftersom slipsknuten nu är något kraftigare med tanke på det extra varvet runt den smalare delen av slipsen kommer du märka det. Prova dig fram tills du hittar en bra längd och passform.

Att knyta en halv Windsorknut tar som allt annat lite tid och övning att lära sig. Knuten kan te sig rätt enkel men det krävs lite träning för att få till den snyggt. Öva gärna ett par gånger framför en spegel för att få till en knut som du tycker blir bra. Målsättningen är att få till en hyfsat symmetrisk trekant där slipsens spets slutar i höjd med knappen på din gylf. Ett bra enkelt sätt att mäta din slips på är att avståndet mellan byxlinningen och nederkanten på den smala delen på slipsen ska vara ungefär en hand. Vill du få till en extra liten detalj kan du innan du för ner den sista biten slips nypa åt med två fingrar och sedan dra ner slipsen. Målsättningen är att skapa en fåra en bit ner i slipsen vilket kan ge den lite mer karaktär. Det här kan du göra oavsett vilken slipsknut du använder.

Vill du istället ha en mindre slipsknut rekommenderar jag Four-in-handknuten.

För en större slipsknut rekommenderas en hel Windsorknut.

Lämna en kommentar