Halsduk är mannens bästa vän i vinter

Rätt halsduk skyddar dig i vinter

En halsduk, eller scarf är skönt att ha göra när kylan tränger sig på under vinterhalvåret och kan också lyfta dina ytterkläder en nivå ytterligare.

Halsdukens huvudsakliga syfte är förstås att skydda halsen och även underdelen ansiktet. Områden som kan vara särskilt utsatta för kylan. Under vintern är också huden extra känslig för uttorkning, något som en halsduk kan motverka.

Välj rätt halsduk

Halsduk
En halsduk i en solid färg fungerar till det mesta men kan bli lite väl enfärgad också

Eftersom halsdukar finns i olika längder, färger, mönstrade eller omönstrade är det också enkelt att hitta en som passar just dig. Halsdukens syfte är mera att fungera som praktiskt skydd än att vara snygg, men det går förstås att kombinera de båda. Mörkare toner av grått, blått, brunt och rött fungerar mycket väl till det mesta oavsett om tillfället är mer formellt eller mer avslappnat. Men man bör inte heller vara rädd för att låta halsduken sticka ut lite grann, det kan till och med vara snyggt mot en i övrigt ganska enfärgad klädsel att liksom slipsen sticker ut något från kostymen kan scarfen sticka ut något från ytterkläderna. Hur mycket beror förstås på sammanhanget. Att köra halsduk, mössa, ytterrock och handskar i exakt samma färg kan se lite för stelt ut. Välj gärna därför en färg som naturligt fungerar tillsammans med de andra färgerna. Vid mer formella sammanhang bör halsdukar med logotyper och andra märken från olika idrottsklubbar och annat undvikas. Dessa är mycket informella och har sin plats i samband med idrotten och eller laget.

När det gäller materialval är siden och silke mest formellt men mindre bra mot skydd för kylan. Kashmir och andra ulltyper har ett bättre skydd mot kylan och både kashmir och merinoull får ses som hyfsat formella och kan bäras till det mesta. Yllehalsdukar av lite kraftigare material passar bättre för mindre formella tillfällen eller om det helt enkelt blir för kallt. Någonstans kommer ändå praktiskt att överträffa det estetiska. En enfärgad halsduk i någon neutral färg kommer aldrig vara helt fel men kan på samma gång kännas tråkig. Allt för grälla färger och mönster rekommenderas däremot inte till mer formella tillfällen.

Knyta en halsduk

Det finns förstås också ett flertal sätt att bära sin halsduk på. Ett vanligt klassiskt sätt är helt enkelt att bara snurra halsduken eller två varv runt halsen, eller om man vill bara lägga halsduken runt halsen. De två förstnämnda kommer förstås skydda bättre mot kylan än den sista. Ett annat vanligt sätt är att knyta en Pariser-knut. Den knyts genom att halsduken viks på mitten och den ena sidan läggs på den ena sidan axeln medan de andra två ändarna läggs på den andra sidan. Sedan träs helt enkelt de bägge ändarna genom den ögla som bildas och dras åt. Detta blir en ganska kraftig knut. Ett annat enkelt sätt att bära sin scarf på är med en överhands-knut. Scarfen läggs runt halsen med en sida på vardera sida. Den högra sidan som bör vara längre läggs över den vänstra sidan och träs runt för att komma upp genom den ögla som nu finns där.

Lämna en kommentar