Four-in-a-hand, en grundläggande slipsknut

Four-in-a-hand slipsknut
En four-in-a-hand slipsknut gör sig väl tillsammans med en Oxfordskjorta som har en smal krage.

Den mest grundläggande slipsknuten är Four-in-a-hand. Den här slipsknuten är en av de minsta och enklaste slipsknutarna som en man lär sig.

Slipsknutens ursprung är något omdebatterat. En del hävdar att den kom av droskförare som knöt sin halsduk med ena handen medans de höll sitt fyrspann hästar i den andra, kort och gott Four-in-a-hand. Andra hävdar att det var The Four-in-a-hand club i London som gjorde knuten populär när deras medlemmar började bära slips.

Bäst passar Four-in-a-hand antingen för väldigt kraftiga slipsar där man inte vill ha en större slipsknut eller smalare kragar och där man bär en smalare slips. Att bära en smal tunn slips tillsammans med en bred krage ser oproportionerligt ut. En kraftigare tjockare slips kan knytas med Four-in-a-hand för att slipsknuten inte bli för stor.

Själv tycker jag att Four-in-a-hand gör sig bäst till något mer enklare lediga slipsar och smalare kragar, exempelvis en oxfordskrage som är knäppt. Slipsknuten är visserligen i naturen ledig men ändå fullt accepterad i de flesta formella sammanhang.

Att knyta en Four-in-a-hand slipsknut

Att knyta en Four-in-a-hand är visserligen inte svårt men kräver en viss finess för att få riktigt snyggt. Börja med att placera slipsen runt halsen med den bredare delen på vänster sida över hjärtat. Den här delen ska också vara något längre än den andra delen. Ta tag om båda ändarna och lägg den kraftigare delen över den andra delen. För sedan den längre delen runt bakom och slå ett helt varv runt den smalare delen. Trä sedan upp den kraftigare delen upp bakom i den ögla som nu är mellan slipsen och halsen. För sedan ner den kraftigare delen genom den ögla som har bildats. Dra åt och rätt till slipsen efter behag. En korrekt slipslängs enligt nutida mått är att slipsens spets ska vara i höjd med översta knappen i din gylf. Se till att slipsknuten varken är för smal eller för bred.

Om man vill variera sig lite kan man också lägga slipsen med baksidan uppåt. Då läggs istället den smalare delen över den kraftigare och slipsen knyts sedan på samma sätt. Denna knut kallas även Orientalisk knut eller liten knut.

Mode på nätet har många slipsar som passar utmärkt tillsammans med en Four-in-a-hand knut.

Lämna en kommentar