Färgerna i en mans garderob

Att bygga upp en bra garderob kan visserligen kräva lite planering, men i det långa loppet bör man tjäna in den tiden eftersom man då har en garderob där det mesta passar till allt. Det sparar både tid, pengar, plats och mödan det kan ta att välja kläder. Som vanligt finns det alltid utrymme för personligt tyckte och smak men dessa riktlinjer kan vara bra att följa.

 

Dessa kan verka något märkliga kanske inledningsvis och de ska mest ses som riktlinjer och inte definitiva siffror. Färger är ändå något väldigt personligt och vi är alla olika. Själv har jag hur som helst byggt upp min garderob mer eller mindre på detta sätt.

Vitt

poplin skjorta
En vit skjorta som passar bra till det mesta

Vitt är en mycket bra färg att börja med och en färg som bör vara i majoritet i din garderob. Vita skjortor, t-shirts, kalsonger och andra underkläder men helst inte strumpor faller in här. Det ska däremot sägas att vitt kan ta över väldigt mycket. Men det är ändå en bra grundfärg som kan användas som bas för att bygga andra färger på. Däremot exempelvis vita byxor kan vara svåra att matcha och kan lätt bli smutsiga, det samma gäller vita tröjor som kan vara något mer förlåtande, särskilt tillsammans med andra ljusa färger. Den vita skjortan är däremot ett av de mest universella plaggen du kan använda och samma sak gäller vita t-shirts.

Mörkgrå

Mörkgrått är en annan bra färg som bör vara dominerande i din garderob. En mörkgrå kostym är i nästan alla lägen lika formell och passande som svart och kommer både se betydligt trevligare ut och kan lättare paras med andra färger. En mörkgrå kostym gör sig också väl i var mans garderob. Möjligen bör man skilja mörkgrått från övriga gråa toner. Även om något mellangrå toner kan ses som nästan lika formellt som mörkgrått bör man kanske ändå göra en viss skillnad på dem. Ju mörkare desto mer formellt.

Mörkblå/Marinblå

Marinblå / Mörkblå
Marinblå / Mörkblå

Mörkblått eller Marinblått är en annan mycket bra färg som liksom grått fungerar till det mesta. En mörkblå eller marinblå kostym är lika formell och passande som en mörkgrå och kommer passa för i stort sätt alla tillfällen. Det är också en lika användbar färg för byxor, tröjor och underkläder. Mörkblåa jeans är mycket klassiska och kan kläs upp eller ner beroende på tillfälle. Den marinblåa kostymen kan med fördel vara den första och enda kostym en man någonsin behöver.

Grå

Grått i olika toner är utmärkt i allt från byxor till underkläder från strumpor, kalsonger och undertröjor. Grå tröjor kan också bäras tillsammans med det mesta. Precis som med vitt kan grått också paras ihop med det mesta. Eftersom att grått är mittemellan svart och vitt gör det till en utmärkt basfärg som egentligen inte kommer skära sig mot någon annan färg.

Blå

Blått är ytterligare en bra grundfärg även i ljusare toner. Allt från ljusare blå skjortor som kan vara ett utmärkt komplement eller ersättare för vita skjortor och nästan lika formella. Det är bara ytterst få formella tillfällen där en vit skjorta nästan är kutym, dessa innefattar exempelvis begravning och vissa bröllop. Men i övrigt passar en ljusblå skjorta nästan lika bra. Ljusblått kan också fungera väl på byxor, underkläder, tröjor.

Brun

Skinnjacka
En brun skinnjacka

Brunt är i mitt tyckte en bra kanske något mer ledigare färg. Den kan mycket väl ha sin plats i var mans garderob särskilt som accessoar färg. Som färg på läderprodukter som skor, bälten och andra accessoarer gör den sig utmärkt. Men den fungerar också väl i olika toner allt från ljusare till mörkare på byxor, tröjor och ibland även kostymer. Däremot är en brun kostym aldrig lika formell som en mörkgrå eller mörkblå. Brunt i mörkare toner gör sig därmot mycket väl tillsammans med både mörkgrått och mörkblått. Om inte tillfället kräver det kan mörkbruna skor vara ett lika bra val som svarta skor till både mörkblått och mörkgrått.  

Svart

Svart har sina fördelar och nackdelar. En fördel med svart är att det är en väldigt enkel vanlig färg. Nackdelen med svart är att den är svår att matcha väl med andra färger då det är en mycket kraftig färg som lätt kan skära sig mot andra färger. Svart kan dessutom få många att framstå som blekare än vad de är i jämförelse. Själv tycker jag att svart mest hör hemma som färg på underkläder som kalsonger, strumpor och läderaccessoarer och skor. Mörkblått eller mörkgrått kommer verka lika formellt och mörkt men ändå se snyggare ut och lättare att matcha mot andra färger än svart.

Röd / Grön

röd randig slips till slipssamling
En röd slips är en bra accentfärg som passar till det mesta.

Rött / Grönt Rött och grönt är två utmärkta accessoarfärger. Särskilt i något mörkare toner kan de lätt kombineras med både en mörkgrå och en mörkblå bas. De kan också användas i något mer dominerande sammanhang men inget som bör vara allt för mycket av en mans garderob. En röd slips är en klassisk affärsslips då den symboliserar makt och styrka. En grön slips kan symbolisera lugn och harmoni. Båda färgerna passar också utmärkt på exempelvis strumpor om man vill bryta av något. Det bör däremot tilläggas att båda färgerna är ganska infomella lediga färger.

Rosa / Lila

Rosa / Lila Rosa och Lila kan rätt använt göra sig mycket väl i var mans garderob och ge den ett extra push när det gäller färger. Ljusrosa skjortor kan med fördel användas särskilt under vår och sommar för att lätta upp det lite. Dessa bör däremot användas något försiktigt och inte i de mest strikta sammanhang. Båda färgerna är utmärkta för både flugor och slipsar och kan bli en härlig färgklick och accentfärg mot mörkgrått och mörkblått. Passar även tillsammans med brunt och grönt.

Orange / Turkos / Gul

fluga
En orange fluga kan ge en liten färgklick på en ganska sober klädsel,

Orange / Turkos / Gul kan också fungera som accessoarfärger som kan ge en välbehövlig färgklick ibland. Men dessa bör för det mesta enbart användas som accessoarfärger då om de används allt för mycket kan ta över och göra dem svåra att matcha mot andra färger.  

 

    

 

  

Lämna en kommentar