Att bära fluga är ingen fluga

Män har burit fluga i nästan två hundra år även om det blev vanligare i slutet på 1800-talet då flugan blev en del i var mode medveten mans garderob.

Flugan är liksom slipsen en utveckling på kravatten som bars av kroatiska legosoldater under det trettioåriga kriget då de stred för den franska sidan. På det sätt de bar sina halsdukar imponerade på fransmännen som tog det till sig och började efterlikna dem.

Sin storhetsperiod hade flugan från sekelskiftet fram till 1940-talet men har återkommit under åren. Numera är flugan ganska ovanlig även om den förekommer som en viktig och central del för mer formella kläder som smoking och frack (benämns på engelska som black tie och white tie och syftar på färgen på flugan). Inom underhållningsbranschen är flugan också mycket vanlig. Många storheter inom just nöjesvärlden men också politik och andra områden har burit fluga, några av de mest kända är Charlie Chaplin, Fred Astaire, Franklin och Theodore Roosevelt och Winston Churchill.

Olika typer av flugor

Randig fluga
En oknuten fluga med ett randigt mönster, ett enkelt bra val för en första fluga.

Det finns flera olika typer av flugor, allt från smala raka flugor, även kalla Batwing-fluga till större fjärilsformade flugor (kallas just därför Butterfly bow tie) och diamantformade flugor.

En man med något mindre huvud bör helst välja en något mindre smalare fluga medans en man med större huvud bör välja en någon större fluga. Flugan bör vara ungefär lika bred som avståndet mellan tinning till tinning i ansiktet. En man som bär fluga exempelvis till frack eller smoking bör välja en något enklare smalare fluga men det finns ett visst utrymme för personlig smak.

Precis som med slips bör fluga och bröstnäsduk inte matcha varandra. En nackdel med fluga är att den lämnar ganska mycket av skjortbröstet öppet i jämförelse med slips. Det gör att fluga passar något bättre för exempelvis tredelade kostymer än tvådelade.

Precis som med slipsar är de mest formella flugorna av silke men också vissa fall sammet, särskilt om det gäller frack eller smokingflugor. Dessutom förekommer flugor i både ull, bomull och konstgjorda material. Förutom sammet är förstås silke det mest formella valet följt av ull och bomull.

Konsten att knyta fluga

En fluga i ull är ett något mindre formellt alternativ till siden.
En fluga i ull är ett något mindre formellt alternativ till siden.

Att knyta sin fluga själv är egentligen inte svårt även om det kan verka på det sättet, men egentligen är det inte svårare än att knyta sina skor då samma grundprincip används.

På samma sätt som en slips läggs flugan runt halsen med ovansidan upp där en del ska vara lite längre än den andra. Sedan görs en vanlig enkel knut och du kan lägga den längre delen mot axeln en kort stund.

Ta sedan tag i den mindre delen och vik in den delen sitter fast i bandet för att skapa en liten fluga och placera den vid halsen och håll den med ena handen.

Ta nu den andra längre delen och lägg den tvärs över vertikalt med den andra.

Vik sedan ihop den del som du redan knutit och knip ihop ändarna. Som du gjorde med den andra delen viker du nu den längre delen på flugan som är ihopsatt med bandet och för den genom den lilla ögla som bildats på flugans baksida, som du knyter dina skosnören. Det här är oftast den svåraste delen och den som kan kräva några försök innan du får rätt.

Tänk på att du ska ha en vikt del på vardera sida och en platt del på vardera sida. Dessutom ska du ha en vikt del fram och en bak. Justera sedan flugan genom att dra i ändarna på vardera sida tills du fått en storlek som känns bekväm. Det kan ta några gånger innan den sitter som den ska.

Det finns förstås även färdigknutna flugor att tillgå om man av någon anledning inte klarar av att knyta sin fluga själv. Jag själv föredrar däremot att knyta mina själv, det är helt enkelt en rolig grej som också är rätt ovanlig.

Mode på nätet har ett stort sortiment av både flugor som du kan knyta själv och som är färdigknutna.

Lämna en kommentar